zondag 12 december 2010

New Kids Turbo, jonge!

Een succesvolle tv-serie omzetten in een goede volwaardige bioscoopfilm is niet makkelijk. Velen probeerden, maar weinigen slaagden. Toen het Nederlandse productiehuis Eyeworks in april bekendmaakte dat ze een film gingen maken van de succesvolle cultserie New Kids, hield ik toch wel even mijn hart vast. Uit een serie die bestaat uit afleveringen van slechts 3 minuten en volwaardige bioscoopfilm destilleren leek mij zo goed als onmogelijk. Maar toch! Steffen Haars en Flip van der Kuil (de bedenkers van de serie) zijn er toch in geslaagd om met New Kids Turbo een hilarische film te maken, maar dan wel op hun eigenste manier…

De crisis heeft toegeslagen in Nederland. De hangjongeren Richard (Huub Smit), Gerrie (Tim Haars), Rikkert (Wesley van Gaalen), Robbie (Steffen Haars) en Barrie (Flip van der Kuil) ervaren hier de gevolgen van als ze allemaal hun baan kwijtraken. Maar wanneer hun uitkeringen ook nog eens worden stopgezet, is de maat vol. Ze zien nog slechts één logische oplossing: nergens meer voor betalen! Als heel Nederland besluit om hun voorbeeld te volgen, loopt alles echter uit de hand.

Het verhaal is nog wel goed bedacht, maar dat doet er eigenlijk niet echt toe bij deze film. De grove en absurde humor blijft, net zoals in de serie, de kern van deze film. Niets gaat te ver: van een full frontal zeikscène tot het afknallen van dieren en mensen. Welkom in de wereld van de New Kids! Sommige grappen zijn al wat geslaagder als de andere (sommige worden net iets teveel herhaald), maar als ze een geslaagde grap hebben zitten ze er wel recht op en ligt de ganse zaal in een duik. Zoals het bij dit soort films betaamd spelen ook enkele bekende Nederlands een gastrol in deze film. Zo zien we ondermeer Theo Maassen, Hans Teeuwen en Reinout Oerlemans (tevens producer van de film) de revue passeren. Pijnlijke misser is ongetwijfeld de woordenloze bijrol van acteur Antonie Kamerling. Het zou zijn laatste rol worden, want op 6 oktober pleegde de man zelfmoord.

Maar één ding is dus duidelijk: dit is een film gemaakt voor de fans. Dit is vanaf het begin al duidelijk met een parodie op de openingscène van Forrest Gump (wa ne kutvlinder, jonge!) op Luv U more van  DJ Paul Elstak (die ook de titelsong Turbo verzorgde). Voor de die hard fans worden tijdens de film dan ook nog eens enkele bekende zinnetjes uit de serie herhaald. Eén raad die ik dus zeker meegeef: als je de serie helemaal niets vond, blijf dan best zo ver mogelijk weg van deze film.

New Kids Turbo loopt vanaf nu in de bioscopen, kut!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten