maandag 11 oktober 2010

The Bourne Legacy… zonder Bourne

De kogel is door de kerk. Er komt een vierde film in de Bourne reeks! Na The Bourne Identity, Supremacy en Ultimatum mogen we ons nu klaarmaken voor The Bourne Legacy. Een klein detail: Jason Bourne zal helemaal niet te zien zijn in deze film. Say what!?

Het zat er natuurlijk wel aan te komen. Voor er überhaupt sprake was van een vierde film liet Paul Greengrass, regisseur van de twee laatste films, weten dat men een volgende film in de reeks The Bourne Redundancy zou moeten noemen. Je kan al raden dat toen de plannen voor een vierde film concreter werden Greengrass niet echt happig was om de regie weer voor zijn rekening te nemen. Nog een grotere domper voor filmmaatschappij Universal Pictures was het feit dat Matt Damon, de ster uit de reeks, zijn rol als Jason Bourne niet zou hernemen als Greengrass niet terug achter de camera’s zou staan.

We weten nu ondertussen al dat Paul Greengrass niet zal terugkeren. Tony Gilroy zal nu gaan plaatsnemen in de regisseursstoel. Gilroy schreef eerder al de scenario’s van de drie vorige films en pende nu ook dit vierde deel neer. Het zag er nog even naar uit dat Matt Damon misschien toch zou terugkeren, maar deze geruchten worden nu volledig de kop ingedrukt door Gilroy. In de film zal zelfs geen sprake zijn van Jason Bourne...
"This is not a reboot or a recast or a prequel. No one's replacing Matt Damon. There will be a whole new hero, a whole new chapter...this is a stand-alone project. The easiest way to think of it is an expansion or a reveal. Jason Bourne will not be in this film, but he's very much alive. What happened in the first three films is the trigger for what happens. I'm building a legend and an environment and a wider conspiracy. (…) We're going to show you the bigger picture, the bigger canvas. When you see what we're going and see what we're doing it'll be pretty obvious....but Jason Bourne's activities in the first three films is the immediate trigger.”
Dit zou natuurlijk wel interessant kunnen worden, maar nu vraag ik me toch wel af: Gaat er nog wel iemand geïnteresseerd zijn in dit project? We moeten niet rond de pot draaien, Matt Damon maakte de films gewoon. Neem hem uit de reeks en het zou wel eens als een kaartenhuisje in elkaar kunnen zakken. Let op, ik wil niet zeggen dat Tony Gilroy geen goede film zal afleveren. Michael Clayton is het perfecte bewijs dat hij ook een prima regisseur is en zijn schrijverskwaliteiten heeft hij al meermaals bewezen. Maar een Bourne film zonder Jason Bourne, ik weet het toch niet...

The Bourne Legacy is naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2012 in de zalen te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten