dinsdag 12 oktober 2010

Trailer: Frits & Freddy

Een filmproject op poten krijgen in ons Belgenlandje is niet al te makkelijk. Die film dan ook nog eens maken zonder enige vorm van subsidies is echt je reinste zelfmoord. Toch durfden Mark Punt en Guy Goossens (de mannen achter het internationaal erkende Matroesjka’s) dit aan. Frits & Freddy is het resultaat en het ziet er, zoals verwacht, veelbelovend uit!

Frits (Peter Van den Begin)  en Freddy (Tom Van Dyck) Frateur zijn twee huis-aan-huisbijbelverkopers, maar ook in de Bijbelbusiness heeft de crisis toegeslagen. Wanneer ze aanbellen bij Carlo Mus (Wim Opbrouck), een door de geheime politie geschaduwde witteboordencrimineel, worden ze spottend weggestuurd. Dat nemen de broers Frateur niet en ze dringen met geweld binnen in de poepsjieke villa. Ze molesteren de gangster en eisen geld, desnoods zwart geld, maar wanneer het alarm afgaat, slaan ze op de vlucht. Het kost Mus weinig moeite om de Frateurs op te sporen en brengt hen, samen met twee bodyguards, een bezoek. Hij maakt ze krachtdadig duidelijk dat ze bij hem echt wel aan het verkeerde adres waren. Frits en Freddy voelen zich vernederd en zinnen op wraak. Ze breken 's nachts bij Mus in en kidnappen zijn vrouw, Gina (Tania Kloek). Het ontbreekt hen echter, zoals meestal, aan een goed doordacht plan. Of beter nog: aan gelijk welk plan…

In de hilarische trailer is duidelijk te merken dat Tom van Dyck (die voor elke rol een grondige metamorfose ondergaat) en Peter Van den Begin de show stelen in deze zwarte komedie. Omringd door een resem Vlaamse klasse-acteurs (Lucas van den Eynde! Wim Opbrouck! Frank Aendenboom! Jan Van Looveren! Frank Focketijn!) belooft dit een klepper van formaat te worden. Wat Erika Van Tielen in deze film rond loopt te doen is voor mij echter een raadsel. Volgens de makers zou zij tijdens de audities de beste geweest zijn voor deze rol, maar van haar ‘acteerprestaties’ in de trailer loop ik nog niet echt warm. Had een andere actrice (lees echte) beter geweest? Misschien. Maar ja… het oog wil ook wat, niet?

De aanwezigheid van Van Tielen in deze film zal misschien ook wel wat extra volk naar de zalen lokken. Dit is natuurlijk positief voor de makers. Door hun misgelopen subsidies besliste producent Independent Films de overige €650.000 uit eigen zak te betalen. Om de film nu rendabel te kunnen maken, moeten er minstens 350.000 mensen naar deze film gaan kijken wat geen sinecure is voor een Vlaamse film. Ik hoop dat het de makers lukt, want de film is het volgens mij zeker waard.


Frits & Freddy loopt vanaf 15 december in de zalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten